Texel

Sarita Mikkola, Suosaaren texel

Rodun historiaa

Texel on alun perin Hollannista kotoisin oleva lammasrotu (ruhorotu), joka on kehitetty risteyttämällä Lincoln- ja Leicester longwool-rotuja. Suomeen texel tuotiin Ruotsista vuosina 1968-69.

Rotukuvaus

Texel on kookas ja raameiltaan näyttävä, erittäin lihaksikas ja sarveton lammasrotu. Väriltään texel on valkoinen tai blue, sierainten ympärys on tumma. Pää ja jalat ovat villattomat. Villa rungossa on keskihienoa, lyhyttä ja erittäin tiheää. Aikuinen texel-pässi painaa noin 90kg-110kg ja uuhi noin 70-90kg.

Luonteeltaan texelit ovat rauhallisia. Emo-ominaisuudet ovat hyvät, texel-uuhi hoitaa helposti 2 karitsaa. Karitsat ovat heti synnyttyään erittäin elinvoimaisia, kasvavat nopeasti ja ovat teuraskypsiä usein jo 4kk iässä. Sikiävyydeltään rotu on keskinkertainen: tuotosseurannassa mukana olevat yli 2-vuotiaat uuhet saavat keskimäärin 1,7 karitsaa.

Käyttö

Texel on maailman käytetyin terminaalirotu erinomaisten teurasominaisuuksiensa ansiosta:ruhon arvo-osien osuus on suuri ja liha on vähärasvaista.


Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.