Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
lammaswiki:suurpetojen_torjunta_lammastilalla [2014/11/06 14:12]
niina [Mitä tehdä kun suurpedot aiheuttavat vahinkoa tuotantoeläimille?]
lammaswiki:suurpetojen_torjunta_lammastilalla [2014/11/10 08:09]
niina
Rivi 9: Rivi 9:
 Lammas on pienen kokonsa vuoksi helppo saalis suurpedoille,​ eikä aiheuta yksinäisellekään suurpedolle loukkaantumisen riskiä. Lammastaloudelle vahingollisia suurpedoista ovat lähinnä karhu ja susi. Aikoinaan karhu ja susi olivat lainsuojattomia,​ joista maksettiin jopa tapporahaa. Karhunmetsästys ei vaatinut metsästyskorttia eikä metsästysoikeutta. Karhun metsästys oli ympärivuotista,​ ja karhunkierroksia myytiin varakkaille henkilöille. 1900- luvun puolivälissä lammastalous alkoi hiipua Suomen itärajan kunnissa. Lammas on pienen kokonsa vuoksi helppo saalis suurpedoille,​ eikä aiheuta yksinäisellekään suurpedolle loukkaantumisen riskiä. Lammastaloudelle vahingollisia suurpedoista ovat lähinnä karhu ja susi. Aikoinaan karhu ja susi olivat lainsuojattomia,​ joista maksettiin jopa tapporahaa. Karhunmetsästys ei vaatinut metsästyskorttia eikä metsästysoikeutta. Karhun metsästys oli ympärivuotista,​ ja karhunkierroksia myytiin varakkaille henkilöille. 1900- luvun puolivälissä lammastalous alkoi hiipua Suomen itärajan kunnissa.
  
-Lampaan kasvatus ja jalostus alkoi elpyä uudestaan 1980 luvulla. Samaan aikaan uudistettiin myös metsästyslakia. Kaikki suurpedot rauhoitettiin vuoden 1993 metsästyslakiuudistuksessa:​ suurpetojen metsästys sidottiin pyyntilupaan ja metsästysoikeuteen. Suurpetokannat kääntyivät selvään kasvuun samaan aikaan lammastalouden kanssa. Ensimmäiset merkittävät suden aiheuttamat vahingot sattuivat 1990 luvun alkupuolella Liperissä sijainneella jalostuslampolalla. Tämän jälkeen sudet ja karhut ovat aiheuttaneet vahinkoa kesäaikaan laiduntaville lampaille, ja menneet sisään jopa lampoloihin.+Lampaan kasvatus ja jalostus alkoi elpyä uudestaan 1980luvulla. Samaan aikaan uudistettiin myös metsästyslakia. Kaikki suurpedot rauhoitettiin vuoden 1993 metsästyslakiuudistuksessa:​ suurpetojen metsästys sidottiin pyyntilupaan ja metsästysoikeuteen. Suurpetokannat kääntyivät selvään kasvuun samaan aikaan lammastalouden kanssa. Ensimmäiset merkittävät suden aiheuttamat vahingot sattuivat 1990luvun alkupuolella Liperissä sijainneella jalostuslampolalla. Tämän jälkeen sudet ja karhut ovat aiheuttaneet vahinkoa kesäaikaan laiduntaville lampaille, ja menneet sisään jopa lampoloihin.
  
 ===== Aitaamisella suojaa kotieläimille ===== ===== Aitaamisella suojaa kotieläimille =====
  
-Suurpetojen aiheuttamien kotieläinvahinkojen kasvaessa ryhdyttiin Maa- ja metsätalousministeriössä ja Metsästäjäin keskusjärjestössä miettimään kotieläinten suojaukseen soveltuvia menetelmiä. Liperissä lampaiden suojaksi rakennettiin järeä sähkölanka-aita,​ mikä piti sudet laitumen ulkopuolella. Myös muovista sähköverkkoaitaa kokeiltiin useassakin kohteessa, mutta se ei soveltunut mäkisiin ja epäta-saisiin maastoihin, eikä se kestänyt runsasta lumikuormaa. Vuosituhannen alussa päädyttiin suojaamaan laiduntavia tuotantoeläimiä sähkölanka-aidalla,​ jonka korkeus on 140 cm ja siinä oli alkuun seitsemän johdinta 20 cm välein. Myöhemmin johdinten määrää vähennettiin viiteen ja johdinten väliä pidennettiin 30 cm:​iin. ​ Tiedossa on vain yksi susien hyökkäys petoaitaan, jossa oli seitsemän johdinta. Vuoden 2014 aikana sudet ovat hyökänneet Tohmajärvellä Pohjois-Karjalassa kolme kertaa petoaitaan, jossa on viisi johdinta. Näiden kokemusten johdosta joudutaan miettimään,​ palataanko petoaitaan, jossa on seitsemän johdinta.+Suurpetojen aiheuttamien kotieläinvahinkojen kasvaessa ryhdyttiin Maa- ja metsätalousministeriössä ja Metsästäjäin keskusjärjestössä miettimään kotieläinten suojaukseen soveltuvia menetelmiä. Liperissä lampaiden suojaksi rakennettiin järeä sähkölanka-aita,​ mikä piti sudet laitumen ulkopuolella. Myös muovista sähköverkkoaitaa kokeiltiin useassakin kohteessa, mutta se ei soveltunut mäkisiin ja epäta-saisiin maastoihin, eikä se kestänyt runsasta lumikuormaa. Vuosituhannen alussa päädyttiin suojaamaan laiduntavia tuotantoeläimiä sähkölanka-aidalla,​ jonka korkeus on 140 cm ja siinä oli alkuun seitsemän johdinta 20 cm välein. Myöhemmin johdinten määrää vähennettiin viiteen ja johdinten väliä pidennettiin 30 cm:​iin. ​ Tiedossa on vain yksi susien hyökkäys petoaitaan, jossa oli seitsemän johdinta. Vuoden 2014 aikana sudet ovat hyökänneet Tohmajärvellä Pohjois-Karjalassa kolme kertaa petoaitaan, jossa on viisi johdinta. Näiden kokemusten johdosta joudutaan miettimään,​ palataanko petoaitaan, jossa on seitsemän johdinta. ​ 
 + 
 +[{{ :​lammaswiki:​seitsenjohteinen_petoaita.jpg?​nolink&​400|Seitsenjohteinen aita suojaa lampaita suurpedoilta.}}] 
 + 
  
 ===== Mitä tehdä kun suurpedot aiheuttavat vahinkoa tuotantoeläimille?​ ===== ===== Mitä tehdä kun suurpedot aiheuttavat vahinkoa tuotantoeläimille?​ =====

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.