Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
Viimeisin revisio Both sides next revision
lammaswiki:lampaan_tyypillisiae_sairauksia [2014/10/29 09:24]
niina
lammaswiki:lampaan_tyypillisiae_sairauksia [2014/10/30 09:48]
niina [Oireet]
Rivi 77: Rivi 77:
 Jos lammas on yleiskunnoltaan hyvässä kunnossa ja sen vastustuskyky normaali, sairastunut eläin selviää taudista ja saavuttaa immuniteetin noin 3-6 viikon kuluessa. Tämän jälkeen oireet pikku hiljaa häviävät. Koko katras parantuu taudista yleensä noin 6-8 viikon kuluessa. Taudin sairastaneiden eläinten saama immuniteetti ei kuitenkaan ole elinikäinen,​ vaan lammas voi sairastaa taudin uudelleen, tosin lievempänä. Jotkut lampaat saattavat jäädä taudin oireettomiksi kantajiksi pidemmäksi ajaksi, jopa kuukausiksi. Jos lammas on yleiskunnoltaan hyvässä kunnossa ja sen vastustuskyky normaali, sairastunut eläin selviää taudista ja saavuttaa immuniteetin noin 3-6 viikon kuluessa. Tämän jälkeen oireet pikku hiljaa häviävät. Koko katras parantuu taudista yleensä noin 6-8 viikon kuluessa. Taudin sairastaneiden eläinten saama immuniteetti ei kuitenkaan ole elinikäinen,​ vaan lammas voi sairastaa taudin uudelleen, tosin lievempänä. Jotkut lampaat saattavat jäädä taudin oireettomiksi kantajiksi pidemmäksi ajaksi, jopa kuukausiksi.
  
-Eläimen ulkopuolella,​ ”yksinään”,​ orf-virus selviää vain lyhyen ajan, mutta jos virus putoaa ruven mukana (kuten yleensä tapahtuukin),​ se voi säilyä hyvin pitkään (vuosia?) sopivissa, kuivissa olosuhteissa. Jos halutaan koettaa päästä eroon viruksesta rakenteista,​ ovat tärkeitä kolme asia: hyvä mekaaninen pesu (näkyvä lika pois), desinfektio (esim. Virkon) ja kuivatus (mahdollisimman pitkään tyhjillään). Laitumilla orf ei selviä: se ei ”pidä” suurista lämpötilavaihteluista. Myös saunan kuumuus (60 astetta, vähintään tunti) tappaa viruksen, jos esim. välineet on ensin mekaanisesti puhdistettu.+Eläimen ulkopuolella,​ ”yksinään”,​ orf-virus selviää vain lyhyen ajan, mutta jos virus putoaa ruven mukana (kuten yleensä tapahtuukin),​ se voi säilyä hyvin pitkään (vuosia?) sopivissa, kuivissa olosuhteissa. Jos halutaan koettaa päästä eroon viruksesta rakenteista,​ ovat tärkeitä kolme asia: hyvä mekaaninen pesu (näkyvä lika pois), desinfektio (esim. Virkon) ja kuivatus (mahdollisimman pitkään tyhjillään). Laitumilla orf ei selviä: se ei ”pidä” suurista lämpötilavaihteluista. Myös saunan kuumuus (60 astetta, vähintään tunti) tappaa viruksen, jos esimerkiksi ​välineet on ensin mekaanisesti puhdistettu.
  
 ==== Hoito ====  ==== Hoito ==== 
Rivi 91: Rivi 91:
 Ennaltaehkäisyssä on tärkeää, että ostoeläimet tarkistetaan huolellisesti orfin suhteen. Huulien, nenän, utareen ja jalkojen alueella ei saa olla vesikelloja tai rupia. Ostoeläinten katraskin pitää tarkistaa ja kaikkien eläinten tulee olla oireettomia. Ennaltaehkäisyssä on tärkeää, että ostoeläimet tarkistetaan huolellisesti orfin suhteen. Huulien, nenän, utareen ja jalkojen alueella ei saa olla vesikelloja tai rupia. Ostoeläinten katraskin pitää tarkistaa ja kaikkien eläinten tulee olla oireettomia.
  
-Kun ostoeläimet saapuvat uudelle tilalle, ne laitetaan ensin karanteeniin ja vasta sitten muiden lampaiden joukkoon. Joskus oiret voivat olla lähtökatraassa huomaamattomat,​ mikä vaikeuttaa taudin ​enneltaehkäisyä ​ja korostaa karanteenin tärkeyttä. Koska orf-infektio on hankalin karitsointiaikana,​ olisi hyvä, jos uusien eläinten tulo katraaseen tapahtuisi niin, että siitä on mahdollisimman pitkä aika seuraavaan karitsointiin.+Kun ostoeläimet saapuvat uudelle tilalle, ne laitetaan ensin karanteeniin ja vasta sitten muiden lampaiden joukkoon. Joskus oiret voivat olla lähtökatraassa huomaamattomat,​ mikä vaikeuttaa taudin ​ennaltaehkäisyä ​ja korostaa karanteenin tärkeyttä. Koska orf-infektio on hankalin karitsointiaikana,​ olisi hyvä, jos uusien eläinten tulo katraaseen tapahtuisi niin, että siitä on mahdollisimman pitkä aika seuraavaan karitsointiin.
  
 Orfin oireet muistuttavat hiukan myös sinikielitaudin oireita. Tämän seikan takia on hyvä ainakin soittaa virkaeläinlääkärille ja kertoa katraassa esiintyvistä oireista, vaikka eläinten yleiskunto pysyisikin koko ajan hyvänä. Orfin oireet muistuttavat hiukan myös sinikielitaudin oireita. Tämän seikan takia on hyvä ainakin soittaa virkaeläinlääkärille ja kertoa katraassa esiintyvistä oireista, vaikka eläinten yleiskunto pysyisikin koko ajan hyvänä.
Rivi 100: Rivi 100:
  
 Orf on myös esimerkiksi porojen tauti ja se voi tarttua myös koiriin. Tosin koirilla (myös lampaiden kanssa työskentelevilläkin) tauti on harvinainen. Lähinnä sitä on tavattu vain siinä yhteydessä,​ kun koirat ovat syöneet orfia sairastaneiden eläinten raatoja. Orf on myös esimerkiksi porojen tauti ja se voi tarttua myös koiriin. Tosin koirilla (myös lampaiden kanssa työskentelevilläkin) tauti on harvinainen. Lähinnä sitä on tavattu vain siinä yhteydessä,​ kun koirat ovat syöneet orfia sairastaneiden eläinten raatoja.
 +
 +===== Aurinkoihottuma =====
 +
 +** Aurinkoihottuma,​ aurinkoyliherkkyys,​ fotosensibiliteetti ** 
 +
 +Aurinkoihottuma johtuu siitä, että tietyissä tilanteissa eläimen iholle joutuu aineenvaihduntatuotteita,​ jotka auringon valon kanssa reagoidessaan aiheuttavat kudostuhoa. Syntymekanismista johtuen aurinkoihottuma vaurioittaa niitä ihoalueita, joilla on vähiten villaa tai pigmenttiä. Yleensä sairastuneet ovat siis valkoisia tai vaaleita lampaita, ja herkimmin vaurioituvat mm. korvat ja silmien ympäristöt. ​
 +
 +Klorofyllien aineenvaihduntatuotteet joutuvat iholle eri syistä: ​
 +  - lammas syö tiettyjä kasveja, ja niiden aineenvaihduntatuotteet joutuvat verenkierron mukana iholle ​
 +  - lampaan maksassa on vaurioita eikä se toimi kunnolla, jolloin ”vääriä” aineenvaihduntatuotteita syntyy, ja ne joutuvat verenkierron mukana iholle ​
 +  - jostain syystä eläimen aineenvaihdunta tuottaa auringon kanssa reagoivia tuotteita. ​
 +
 +==== Oireet ====
 +
 +Kun klorofyllin aineenvaihduntatuotteet kerääntyvät ihon alle, ne reagoivat auringonvalon kanssa, jolloin niistä aiheutuu vakavia, kuolioisia ihovaurioita. Ensimmäinen oire on korvien ja silmän ympäristön punoitus, turvotus ja arkuus. Yleensä oireet alkavat 2-3 vuorokautta siitä, kun edellä mainittuja kasveja on syöty. Myöhemmin alueelle tihkuu kudosnestettä,​ joka kuivuu ja kovettuu. Kudosneste on hyvä kasvualusta bakteereille,​ joten tilannetta saattavat pahentaa myös bakteerien aiheuttamat ihotulehdukset. Turvotus voi olla hyvinkin voimakasta ja erityisesti korvat saattavat jopa kuolioitua. Tällöin, akuutin vaiheen jälkeen, niistä tulee ryppyiset ja pienet, ja osa niistä tai jopa koko korvanlehti saattaa pudota pois. Joissakin tapauksissa voi koko naama olla turvoksissa ja punoittava, ja naamassakin osa ihoalueista voi kuolioitua. ​
 +
 +Valolle herkistyneet lampaat eivät syö ja ne koettavat etsiä varjoisia alueita laitumilla. Usein ne roikottavat päätään jonka sivuilla roikkuvat myös paksut, kipeät ja arat sekä punoittavat korvat. ​
 +
 +{{ :​lammaswiki:​valoyliherkkyys_karitsalla.jpg?​nolink&​300|}}
 +==== Hoito ==== 
 +
 +Sairaat lampaat tulee heti ottaa sisälle kuivalle heinälle ainakin kolmeksi viikoksi, tai kunnes reagoineet alueet ovat parantuneet. Paranemisprosessi voi kestää joskus kuukausia ja kyseinen eläin voi reagoida tulevina kesinä vielä herkemmin aineenvaihduntatuotteiden ja auringon yhteisvaikutuksille. Jotkut lampaat herkistyvät niin voimakkaasti,​ että ne voivat laiduntaa riskittömästi vain öisin.
 +
 +Sairastuneille eläimille annetaan kipulääkettä ja tarvittaessa eläinlääkärin antamana kortisonia (joskus jos iholla on myös bakteeritulehdus,​ voidaan tarvita antibioottia ). Ihon kuntoa tukevat salvat voivat nopeuttaa paranemista.
 +
 +Kasveja, joiden on joissain tilanteissa on todettu voivan aiheuttaa aurinkoihottumaa,​ ovat mm. alsikeapila (lähinnä hevosilla), rapsi, tattari, mäkikuisma ja punalatva. Monet kasvien luontaisesti sisältämät myrkyt voivat vaikuttaa maksaan ja heikentää sen toimintaa. Samoin, jos lampaan ruokinta ei ole tasapainoista tai jos rehussa on liikaa kuparia, ne saattavat vaikuttaa maksan kykyyn huolehtia oikeasta aineenvaihdunnasta. Joissain katraissa on havaittu myös viitteitä siitä, että tietyn uuhen/​pässin jälkeläiset ovat herkempiä sairastumaan valoyliherkkyyteen.
 +
 +
  
  
  
  

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.