Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

Both sides previous revision Edellinen revisio
Seuraava revisio
Edellinen revisio
lammaswiki:lammaslaitumet [2014/11/27 07:54]
jarmo_piiparinen [Laidunalan mitoitus]
lammaswiki:lammaslaitumet [2014/11/27 07:56]
jarmo_piiparinen [Lähteet]
Rivi 5: Rivi 5:
 ===== Laidunalan mitoitus =====  ===== Laidunalan mitoitus ===== 
  
-Ohjeellinen laidunala on 1 ha / 10 uuhta karitsoineen,​ lohkotettuna sopiviin lohkoihin, alkukesästä lohkon sato tulisi olla syötynä 3 – 4 päivässä jonka jälkeen siirto seuraavalle lohkolle. Nurmen pituuden ollessa n. 10 cm, eläimet siirrettään syömään lohkoa uudestaan. Keski- ja loppukesällä syöttölohkojen kokoa voidaan hiukan kasvattaa, lohkon syöttöaika n. viikon. Loppukesästä laidun alan tarve on alkukesää suurempi, joten osasta laidunalaa kannattaa tehdä alkukesästä säilörehua ja laiduntaa ala loppukesästä. Sopivan laidunalan ja lohkokoon määrittämisessä tilatasolla auttaa hyvät muistiinpanot edellisiltä vuosilta tilan eläinmääristä,​ laidunalan ja lohkojen määristä sekä havainnot laidunkauden tapahtumista. ((ProAgria Keskusten Liitto, Tieto Tuottamaan, Lampaiden ruoikinta ja hoito)) ​+Ohjeellinen laidunala on 1 ha / 10 uuhta karitsoineen,​ lohkotettuna sopiviin lohkoihin, alkukesästä lohkon sato tulisi olla syötynä 3 – 4 päivässä jonka jälkeen siirto seuraavalle lohkolle. Nurmen pituuden ollessa n. 10 cm, eläimet siirrettään syömään lohkoa uudestaan. Keski- ja loppukesällä syöttölohkojen kokoa voidaan hiukan kasvattaa, lohkon syöttöaika n. viikon. Loppukesästä laidun alan tarve on alkukesää suurempi, joten osasta laidunalaa kannattaa tehdä alkukesästä säilörehua ja laiduntaa ala loppukesästä. Sopivan laidunalan ja lohkokoon määrittämisessä tilatasolla auttaa hyvät muistiinpanot edellisiltä vuosilta tilan eläinmääristä,​ laidunalan ja lohkojen määristä sekä havainnot laidunkauden tapahtumista. ((ProAgria Keskusten Liitto, Tieto tuottamaan, Lampaiden ruoikinta ja hoito)) ​
  
  
Rivi 13: Rivi 13:
 Laidunnurmen,​ kuten myös muidenkin viljely kasvustojen perustamisessa,​ on tärkeää pellon vesitalous, niin peltoa ympäröivien piiriojien kunto kuin pellon sala- tai sarkaojien toimivuus. Lohkon kalkitseminen tarpeen mukaan ennen nurmen perustamista,​ viljavuusanalyysien tuloksissa on yleensä suositus kalkitustarpeesta ja siihen sopivasta kalkitusaineesta. Laidunnurmi voidaan perustaa yhdessä suojakasvin kanssa tai suoraan ilman suojakasvia. Tavoitteena kaikissa tapauksissa on tiheä nurmikasvusto jossa ei ole tilaa rikkakasvien kasvulle. ​ Nopean alkukehityksen ansiota suojakasvi varjostaa rikkakasveja ja auttaa nurmikasvustoa kilpailussa rikkakasveja vastaan. Suojakasvusto ei saa kuitenkaan olla liian tiheä, jotta se ei haittaa liiaksi nurmen kehitystä, lakoon mennyt suojavilja tuhoaa yleensä myös nurmikasvuton ja aiheuttaa paikkauskylvön tarpeen. Suojakasvusto vuonna sato voidaan korjata laiduntamalla,​ korjaamalla kasvusto säilörehuksi tai puimalla suojavilja. Perustettaessa nurmi suojakasvin kanssa paras kylvöajankohta on keväällä pellon kuivuttua muokkaus kuntoon. Laidunnurmen,​ kuten myös muidenkin viljely kasvustojen perustamisessa,​ on tärkeää pellon vesitalous, niin peltoa ympäröivien piiriojien kunto kuin pellon sala- tai sarkaojien toimivuus. Lohkon kalkitseminen tarpeen mukaan ennen nurmen perustamista,​ viljavuusanalyysien tuloksissa on yleensä suositus kalkitustarpeesta ja siihen sopivasta kalkitusaineesta. Laidunnurmi voidaan perustaa yhdessä suojakasvin kanssa tai suoraan ilman suojakasvia. Tavoitteena kaikissa tapauksissa on tiheä nurmikasvusto jossa ei ole tilaa rikkakasvien kasvulle. ​ Nopean alkukehityksen ansiota suojakasvi varjostaa rikkakasveja ja auttaa nurmikasvustoa kilpailussa rikkakasveja vastaan. Suojakasvusto ei saa kuitenkaan olla liian tiheä, jotta se ei haittaa liiaksi nurmen kehitystä, lakoon mennyt suojavilja tuhoaa yleensä myös nurmikasvuton ja aiheuttaa paikkauskylvön tarpeen. Suojakasvusto vuonna sato voidaan korjata laiduntamalla,​ korjaamalla kasvusto säilörehuksi tai puimalla suojavilja. Perustettaessa nurmi suojakasvin kanssa paras kylvöajankohta on keväällä pellon kuivuttua muokkaus kuntoon.
  
-Kylvettäessä ainoastaan nurmilajeja perustaminen voidaan suorittaa keväällä tai kesällä ennen elokuun alkua esim. kun yksi sato on korjattu edellisestä kasvustosta tai alkukesästä on torjuttu kestorikkakasveja kesannoimalla. Suoraan ilman suojakasvia perustettaessa joudutaan rikkakasveja yleensä torjumaan joko mekaanisesti puhdistus niittämällä tai kemiallisesti ruiskuttamalla. ((ProAgria Keskusten Liitto, Tieto Tuottamaan, Nurmirehujen tuotanto ja käyttö))+Kylvettäessä ainoastaan nurmilajeja perustaminen voidaan suorittaa keväällä tai kesällä ennen elokuun alkua esim. kun yksi sato on korjattu edellisestä kasvustosta tai alkukesästä on torjuttu kestorikkakasveja kesannoimalla. Suoraan ilman suojakasvia perustettaessa joudutaan rikkakasveja yleensä torjumaan joko mekaanisesti puhdistus niittämällä tai kemiallisesti ruiskuttamalla. ((ProAgria Keskusten Liitto, Tieto tuottamaan, Nurmirehujen tuotanto ja käyttö))
  
 === Laidunnurmen hoito === === Laidunnurmen hoito ===
Rivi 26: Rivi 26:
   ​   ​
  
-==== Lähteet ==== + 
  
-ProAgria Keskusten Liitto, Tieto Tuottamaan, Peltokasvilajikkeet 2014 s.62-82. ​ 
-ProAgria Keskusten Liito, Tieto Tuottamaan, Lampaan ruokinta ja hoito. ProAgria Keskusen Liitto, Tieto Tuottamaan, Nurmirehujen tuotanto ja käyttö. 
  

Hyödyllisiä linkkejä
Päivittäjän opas
Lataa itsellesi päivittäjän ohjekirja oheisesta linkistä. Klikkaa linkin päällä hiiren oikeaa ja valitse 'Tallenna nimellä'.